Aleksi Harlin: Viisi kesää kemian parissa opettivat turvallisuuden merkityksen

Kesä kemiassa -blogit | 10.07.2020

Hei! Olen Aleksi ja työskentelen käyttöinsinööriharjoittelijana Nesteen Porvoon jalostamon tuotantolinja 1:llä.

Neste on maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen valmistaja, joka tuo uusiutuvia ratkaisuja myös muovi- ja kemikaaliteollisuudelle. Uusiutuvat ratkaisut valmistetaan Porvoon, Rotterdamin ja Singaporen jalostamoilla. Erilaiset raakaöljypohjaiset tuotteet puolestaan valmistetaan Naantalissa ja Porvoossa. Tuotantoympäristössä työskennellessä turvallisuus on kaikki kaikessa ja jokainen toimenpide lähtee turvallisuudesta.

Tämä kesä on minulle viides kemianteollisuudessa. Näiden viiden kesän aikana olen oppinut paljon työturvallisuudesta niin käytännön kuin teorian kautta. Käytännön oppia turvallisuudesta on tullut esimerkiksi näytteenotossa korkealla paikalla tai venttiilin kääntämisessä haastavassa tilassa. Vaikka työtehtävät ovat saattaneet jännittää itse kutakin, niistä on selvitty koulutusten, tuumatuokioiden sekä työkavereiden tsemppauksen avulla.

Työskentelen Porvoon jalostamon tuotantolinja 1:llä käyttöinsinööriharjoittelijana. Tehtäviini kuuluu vastuuyksiköiden tuotannon tukeminen, optimointi, käytettävyyden varmistaminen, pienien kunnossapitotöiden toteuttaminen sekä taselaskenta. Työturvallisuus näkyy jokapäiväisessä työskentelyssäni oman työturvallisuuteni turvaamisen lisäksi turvallisten työtapojen ohjeiden laatimisena ja noudattamisena. Vaikka työturvallisuus on muuttunut toimistotöiden kautta viime hetken vaarojen arvioinnista enemmän turvallisuuden ohjaamiseksi, on työturvallisuuden luonne silti sama: tavoitteena on, että jokainen pääsee ehjin nahoin kotiin.

Opiskelen Oulun yliopistossa kuudetta vuotta prosessitekniikkaa ja erikoistun kemialliseen prosessitekniikkaan. Opinnoistani minulla on jäljellä vain diplomityö, joten tämä kesä todennäköisesti jää minulla viimeiseksi kesätyöntekijänä. Nyt on siis viimeinen kultainen hetki kerätä kaikki opit ja neuvot talteen ennen siirtymistä työelämään.

Turvallista kesää kaikille!

Aleksi Harlin

Katso myös
Kesä kemiassa -blogit | 07.08.2020

Matleena Inget: Lääketeollisuuden ja kesätyön merkityksellisyys vei mennessään

Uutiset | 04.08.2020

Paluu työpaikoille - L&T:n ohjeet turvalliseen työskentelyyn

Blogit | 03.08.2020

Jaana Neuvonen: Työaikojen joustavalla järjestämisellä hiilijalanjälkeä pienemmäksi

Kesä kemiassa -blogit | 31.07.2020

Julia Hakala: Kesämestarina Harjavallan Kemiralla

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna