Hyppää sisältöön

Bioreaktori kehittää ruokaa sähköstä ja hiilidioksidista

Jo 1960-luvulla syntynyttä ajatusta tuottaa sähköstä ja hiilidioksidista proteiinia testataan nyt käytännössä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä. Ilmasta suljetuissa osoissa proteiinia valmistavalla bioreaktorilla voi olla vaikutuksia niin ilmastonmuutoksen torjuntaan kuin ravinnontuotannon tehostamiseen.

Yleensä hiivoja ja mikrobeja ruokitaan sokerilla. Nyt sokerien sijaan käytetään tärkeimpinä ainesosina hiilidioksidia ja sähköä. Ajatus ravinnon tuottamisesta ilmasta sähköllä kehitettiin jo 1960-luvulla, mutta vasta nyt sitä testataan käytännössä. 

Tietty mikrobi monistuu vedyn energialla ja hiilidioksidin hiilellä. Bioreaktorin lopputuotteena syntyvää yksisoluproteiinia voitaisiin käyttää raaka-aineena lihaa korvaavissa tuotteissa. Yksisoluproteiinin parasta käyttökohdetta ei vielä tiedetä. 

Tekniikka & Talouden artikkelissa VTT:n tutkija Juha-Pekka Pitkänen arvioi toimivan bioreaktorin tarvitsevan noin kymmenesosan pinta-alan saman ravintomäärän tuottamiseen kasveihin verrattuna. Bioreaktori voi tuottaa proteiinia tauotta ja missä tahansa. 

Ruoan tuottaminen sähkön ja hiilidioksidin avulla avaa huikeita mahdollisuuksia ja tarjoaa ratkaisuja estää hiilidiksidipitoisuuden nousua ilmakehässä ja tuottaa ruokaa alati kasvavalle väestölle. 

Lue artikkeli Tekniikka & Taloudessa.