Hyppää sisältöön

Anni Hautala: Pitkä matematiikka, kiitos!

Suosittelen pitkää matematiikkaa: se on tärkeää, hyödyllistä ja avaa lukemattomia ovia tulevaisuuteen.

Vuosi sitten tähän aikaan olin yhteishakuni tehnyt: päädyin lukioon. Pääsykokeiden jälkeinen aika ja lukiopaikasta tiedon odottaminen tuntui pitkältä ajalta. Pääsisikö sinne, minne oli halunnut? Olin päättänyt, etten valitse pitkää matematiikkaa. Lukisin lyhyen matematiikan, pakolliset luonnontiedeaineiden kurssit ja kääntyisin humanistisiin aineisiin. Mutta toisin kävi. Lukujärjestys näyttää täydeltä seuraavalle kolmelle vuodelle matematiikkaa, fysiikkaa, biologiaa ja tietysti kemiaa.

Olin kuullut ennen lukion aloittamista kauhutarinoita, kuinka pitkä matematiikka vie kaiken ajan ja  on ”rakettitiedettä”. Itse olin keskiverto matematiikassa yläkoulussa, mutta voin sanoa: pitkä matematiikka oli oikea valinta. Välillä tuntuu, että haluaisi vain heittää kirjat ikkunasta ulos – kaikissa aineissa. Usein kuitenkin hyvin nukutun yön jälkeen aamulla tajuaa, että oli käyttänyt vain väärää etumerkkiä tai kaavaa. Pitkän matematiikan opiskelu ei tarkoita, että vapaa-aikasi ja muu elämäsi loppuu siihen.

Itselläni on koulun lisäksi kaksi kuoroa, orkesteri, neljä instrumenttia ja silti aikaa lukiolle ja kavereille. Pitkän matematiikan opiskelu on tärkeää ja hyödyllistä. Se tukee muiden luonnontieteellisten aineiden opiskelua. Lukion jälkeisissä opinnoissa arvostetaan matematiikkaa, joka myös syventää loogista ajattelua. Matematiikan opiskelua ja sen kirjoittamisesta ylioppilaskokeessa  arvostetaan, jos hakee yliopistoon. Itse päädyin pitkään matematiikkaan kesätyöni ansiosta. Näin kesällä 2017, mihin kaikkeen on helpompi päästä  pitkällä matematiikalla: kuinka paljon se avaa ovia tulevaisuuteen.

Suosittelen pitkää matematiikkaa. Vaikka ensimmäisten kurssien jälkeen tuntuisi, ettei osaa, aina voi vaihtaa lyhyeen. Yleisesti luullaan, että pitkä matematiikka sopii vain lahjakkaille. Tämä ei pidä suinkaan paikkaansa. Matematiikan osaaminen kehittyy laskemalla samalla tavalla kuin vieraan kielen hallinta kehittyy puhumalla.  

Lisätietoja

Anni Hautala on lukion 1-luokkalainen, joka teki työelämään tutustumis (TET) -harjoittellunsa Kemianteollisuus ry:ssä kesäkuussa 2017.